Make It Real, Dear! :)

Make It Real, Dear!  :)

Saturday, 20 August 2011

Tak Ada Maruah Ke Weyy???!!

Assalamualaikum... :)

Uishh... Giler garang tajuk entri hari nie kan?? Hehe... Saje kasi gempak... Huhu.. K lah, sebenarnya, betullah, memang Misz Yuyu tertanya2 orang tu, kau tak ada maruah ke weyyy??? Sebab apa??
Ok, Misz Yuyu citer... :)

Hari Rabu, 17 Ogos 2011, maknanya 17 Ramadhan 1432 la kan.. Misz Yuyu keluar la shopping raya sikit... Bukan nak cakap sal shopping la tapi nak cakap sal tajuk kat atas tu lahh.. Eh apa Misz Yuyu melalut2 nie?? Uishh.... Sorry2 dear!

Ok, macam nie... On the way Misz Yuyu balik dari shopping tu, Misz Yuyu singgah la beli ayam golek. (Orang Ganu panggil ayam pusing) Beli kat tepi jalan jer sebab ramai orang kata kat situ best... So try la...
Semasa Misz Yuyu tunggu driver Misz Yuyu tu pergi beli ayam tu, (wah!driver gituuu!ahaks!) ada lah sebuah kereta kat sebelah kereta Misz Yuyu nie, duk tengok2,usha2 kereta kitorang... Misz Yuyu tak kesah la maybe saja dia nak tengok2 jer kan..

Tibe2 adik Misz Yuyu jerit... ``HOI! TAK MALU KER??? TAK POSE TU!!" Misz Yuyu pon tanya, ``mana??" adik Misz Yuyu tu tunjuk la kereta mamat yang kat sebelah tu tadi! Patut la dia duk usha2 jer kereta kitorang, rupanya adik Misz Yuyu pon memang duk usha diaorang sebab ada something wrong kat diorang nih! Uisshhh....

Yang bengom nya, bila Misz Yuyu tengok dia, dia leh senyum2 lak sambil makan ayam yang baru beli tu dengan selamba! Nak kata kafir laknatullah, muka macam Islam? Pelik lah... Dah la tak pose, gatal plak tuuu! Uishh.. (perasan MY nih!) Pas tu, nak kata tak leh pose, terang2 nampak dia tu jantan! LELAKI! Mana ada lelaki period la derr!

So, macam mana tu? Ada maruah ke takde tu??



XOXO,
Misz yUyU,
~make it real, dear!~

Friday, 19 August 2011

Berlagak Siotttt!!!!

Uitt.. Assalamualaikum! :)

Hari nie Misz Yuyu nak cakap sal BERLAGAK.
 *ok.. letak gambar jap...
BAJET BAGUS JER!!!

Ermmm.... Ok lah.. Berbalik pada tajuk asal kita..
Misz Yuyu sebenarnya memang tak suka, benci, menyampah, sakit hati dengan orang berlagak nie! Kalau betul2 wujud, ada, nyata, benar, betul, tepat apa yang dia kata tu, tak apa la. Tapi masalahnya, benda tu tak ada pon! Dah lah menunjuk2, berlagak, pas tu menipu pulak! Uishhh... Complete set tuh! Misz Yuyu rasa, kalau orang nak berlagak nie, dia kena ada complete set tu la... Kalau tak, 'lagakkan' dia tak jadi! 
(wah...ada ke ayat lagakkan?? suka2 hati jer MY nie!)

Misz Yuyu sebenarnya ada jugak member2 yang yang ada perangai bodoh nie.. Memang teramat menyesal lah Misz Yuyu kenal then paling menyesal bila jadi kawan dengan orang ginie! Bengom! Macam yang Misz Yuyu post kt pesbuk Misz Yuyu ari tu la...

KESILAPAN PALING BESAR DALAM HIDUP PERNAH SAYA BUAT IALAH:
Mengenali dan menjadi kawan kepada orang yang sangat berlagak dan bajet hebat giler!
I HATE HER FUCKING DAMN MUCH!!

Misz Yuyu memang benci sungguh la makhluk2 ginie... Menyampah tahap maximum giler3 ah! Sepatutnya MiszvYuyu tak perlu ada tak per kawan2 ginie. Buat sesak hidop jer! SUMPAH! 

Paling tak leh bla bila benda yang dia lagakkan (sekali lagi ayat lagakkan) tu tak logik! Mak ooiiii... Malu tahap impak maksima you all! Nak tipu agak2 la wey! Ingat orang yang dia tipu tu bodoh sangat ker??? And tak leh fikir ngan waras ker?? And ingat budak2 besar Faeruz Aiman ker???? Malu siot kalau berlagak tapi terkantoi!
Faeruz Aiman boleh la tipu tu pun sikit2 jer....huhu

Sebenarnya ALLAH tak suka dengan erti kata lain benci la pada orang yang berlagak nie... Kan ALLAH dah kata,
  ''JANGANLAH KAMU BERJALAN DI ATAS MUKA BUMI INI DENGAN ANGKUH DAN SOMBONG''.

Berlagak tu kan adik beradik la dengan sombong dan angkuh kan.... Kalau buat jugak??? Mestilah dapat dosa free then kena siksa lagi! Uishh.. NAUZUBILLAH! >,<

Misz Yuyu memang takut dan tak suka kalau orang kata Misz Yuyu nie sombong... Aduiii.. Punyalah peramah Misz Yuyu nie, dia suka2 hati kata Misz Yuyu sombong.. Kalau tak caya tanya Misz Yuyu.. Hehe.... (perasan!) >,<'
Tapi betul... Misz Yuyu memang bukan sombong or berlagak.. (perasan lagi!) Misz Yuyu biasa2 sahaja.. Boleh je kalau nak ajak sembang.. Tapi kalau dengan orang lebih tua sikit tu, Misz Yuyu kekok sikit la... Huhu... Orang puteh kata, ''don't judge a book by it's cover!'' Hah! Agree sangat le tuuu.... Jangan tengok orang kat luaran pas tu pandai2 jer nak kutok2 orang.. (ishh.. nie dah masuk tajuk kutok nie! sorryyy!) =,=

BERLAGAK SIOTT KUCING NIE JALAN! TAW LE COMEL! SEPAK KANG!

XOXO,
Misz Yuyu.... :)
~make it real, dear!~




Thursday, 18 August 2011

Puasa, Zakat, Raya?! :)

Hye! Assalamualaikum semua ... :) Harap semuanya sihat2 jer dan tekun menjalani ibadah puasa. Ala... Bukan lama pon.. Lagi 12 hari kot.. InsyaALLAH! :)

PUASA
Ok lah... dah 18 hari puasa nie apa cerita?? Takkan lembik lagi kot.. Lebih2 yang dah akil baligh nih! Aduii... Kalau kategori kanak2 ribena tu tak apa la.. Boleh dimaafkan lagi. Nie dah kertu kot... Tak payah la lambik2 lagi.. Selagi badan sihat, akal waras, puasa lah... Jangan banyak dalih. Dan2 jer ada gastrik erk?? Selama nie duk sumbat segala macam makanan, minuman tu boleh plak??? Huissshhh... Tak takut ALLAH ke? Uish.. Tak paham le Misz Yuyu! (>,<)

Jangan la macam tuuu... Kata ISLAM? Mengaku Islam? Dalam IC pon setempek tulis ISLAM? And the most important thing is, kat nama tu ada BIN / BINTI! Alahaiii... Kalau dah nama nya ISLAM, ikut dan hidup la cara Islam. Orang Islam kan ada RUKUN ISLAM?(dan Rukun Iman)
Berpuasa di bulan Ramadhan kan Rukun Islam ke 3? Tol takkkkk??? :)



Ermm... You alls dah bayar zakat ke blom?? Haa... Nie pon penting nih! Orang kata, zakat adalah menyucikan harta... Errmmm.... Kalu gitu, kalau tak bayar zakat, maknanya harta kita tu kotor ker? Uishh... Misz Yuyu tak berani kan komen lebih2 bab agama nie.. Misz Yuyu tulis pun apa yang Misz Yuyu baca dan tahu... Ok...

ZAKAT
Membayar zakat atau fitrah nie pun salah satu Rukun Islam.. Sebagai orang Islam, wajib lah bayar zakat.. Alaa.. Bukan mahal pun.. Tak sampai RM50 kot... Topup boleh jer sampai RM100? Takkan bayar zakat tak mampu?

Zakat nie sebenarnya, nak tolong orang2 yang tak berkemampuan. Hasil pungutan zakat dari anda2 dan kita2 semua, duit zakat tadi akan diagih2 dan disedekah kan kepada fakir2 miskin dan golongan2 yang tak berkemampuan. :)

So, bayar la zakat.... Kita akan dapat tolong saudara seislam kita yang dalam kesusahan. InsyaALLAH! :)


Ok la... Misz Yuyu nak cakap sal raya plak nie.. Ramai yang dah tak sabar kan?? Hehe.. Termasuk Misz Yuyu lah tuuu.. Huhu... Raya Aidilfitri setahun sekali jer.... Sebab tu lah antara kita seronok sangat nak raya kan? 

RAYA
Hari Raya Aidilfitri merupakan hari kemenangan umat Islam setelah sebulan menjalani ibadat puasa dengan penuh keinsafan.  Tapi bila raya, kena pandai manage duit taw?? Jangan membazir!!! Tu perangai syaitan tuuuu.... Misz Yuyu tengok ramai yang bila shopping raya, tak hengat dunia! Semua serba serbi nak beli!
 Ya ALLAH! Mana boleh macam tuuu! Jimat cermat lah sikit... Alasan diaorang senang, raya kan setahun sekali, so pulun la habis habisan! Uishhhh... Sampai macam tu???

Jangan gitu.. Betul, raya memang setahun sekali tapi duit gaji, bonus tu pun dapat sebulan sekali jugak! Huhu.. Manage la duit betul2.... Mungkin hari nie duit kita, harta kita sampai tak habis makan, tapi esok2 mungkin kita plak tak cukup makan! Haaaa... Camner tuh???



XOXO,
Misz YuYu,
~make it real, dear!~ 

Monday, 8 August 2011

R . I . N . D . U . . . .

Assalamualaikum... :) Pe kabor sumee?? Huhuuu.. Selamat menjalani ibadah puasa sume yea...

Hari nie dah 8 Ramadhan kan? Teruskan kekuatan sampai ke 30 Ramadhan yea.. terutama kepada adik2, anak2 yang tengah belajar berpuasa...

Ermm.. misz yuyu bukan nak cakap sal puasa hari nie tapi cakap sal RINDU! uisshhh... jiwang sekali-sekala tak salah kan?? hehe... tak ada la jiwang sangat.. huhu..

Ok lah! RINDU yang misz yuyu faham ialah satu perasaan atau feeling, orang puteh kata, ialah bila kita sangat teringat akan seseorang! tu yang misz yuyu faham dan fikir la.... tapi lam Kamus Dewan misz yuyu tak yaw pe maksud dye... SOORRRYYYY!

RINDU....
 kalau orang tengah masyukkk bercintan-cintun, normally rindu kat boyfriend dye, tunang, suami... yeala kalau duk jauh2 kan??
rindu pada orang yang dah pergi meninggalkan kita terlebih dahulu...
yang terlebih dahulu di jemput ILLAHI..
semua orang rindukan kedamaian, ketenangan.. tol takkk??
rindu pada teman2 seperjuangan, teman2 sepermainan.... ingat agi takkkk?
yang paling utama, mestilah kita rasa rindu pada ALLAH YANG MAHA ESA... 


Rindu tu perasaan lumrah bagi manusia yang selagi bernyawa... normal la ada rasa rindu kat sesiapa saja pun.. kan?? and kita berhak untuk rindu pada sesiapa sahaja... tapi janganlah mengada2 plop! gi rindu ke hak orang tu kenaperrr?? tak boleh itu macam maa... (ayat mei mei dalam upin ipin) faham2 la kan??

Rindu tu anugerah dari ALLAH... biasalah kalau kita rasa rindu tu... k?? jangan takut2.. hehe..



XOXO
misz yuyu
~make it real, dear!~

Sunday, 7 August 2011

~ Kisah Dua Hati! ~

Di saat kita berbaring merenung bintang-bintang di langit,
Kita saling tertanya-tanya, siapa diri kita yang sebenar??
Aku mahu tahu, apa yang kau lihat tentang diri ku??
Adakah luaran diriku sahaja... atau dalaman diriku juga??
Atau seluruh perasaan ku terhadap mu??
Atau bagaimana??
Aku mahu tahu!

Usaplah jari jemari mu pada rambutku,
Genggamlah seerat-eratnya tanganku,
Peluklah tubuhku sekejap-kejapnya!
Kucup bibirku...
Biarkan aku terus terlena dalam dakapan hangatmu.....
Biarkan...! Aku mahu terus begitu!
Tunjukkan padaku bahawa engkau benar-benar peduli...
Hari demi hari... dan selamanya!

Ketika aku tak punya kekuatan,
Saat kau katakan `aku cinta padamu!'
Saat itulah aku memberi kau kunci,
Untuk hati, jiwa dan fikiranku,
Aku juga mencintaimu!
Ya! Seluruh jiwa dan ragaku serta seluruh hidupku...
Aku serahkan kepadamu...
Kerana aku benar-benar menyayangimu....

Aku senang untuk kau tahu...
Bahawa aku adalah milik mu...
Kerana engkau juga milik aku sepenuhnya!
Aku mahu bertahan selamanya...
Untuk kita akan selalu dan terus bersama....
Merasa segala kemanisan dan kesakitan bersama....
Aku ingin kau selalu dekat dengan ku....
Dalam setiap pelukan, kucupan!

Saat aku bersamamu, aku merasakan wujud cinta sejati antara kita!
Benar! Getar hatiku menyatakan kau adalah raja yang akan terus bertakhta di segenap pelusuk ruang hatiku!
Aku cinta padamu, TENGKU AMIR QAHHAR BIN TENGKU MUHAMAD!
Aku benar-benar mencintaimu!

Memelukmu erat seerat-eratnya dan tidak mahu melepaskanmu pergi walau sedetik pun!
Jangan biarkan aku hilang di lautan yang luas!
Kerana aku milikmu! Itu yang pasti!
Aku milikmu untuk selama-lamanya!
Aku bukan beromong-omong kosong...
Langsung tidak sekali-kali..!

Tanpamu disisi... aku lemah...
Aku mati... tak mahu hidup...
...pun tak mampu!


P/S: sorry.. pic lama! zaman mudo! uishh....




"mummy sayang daddy sangat-sangat-sangat...sampai matiiiii!!!!!"
craziest in LOVE with him,
Misz yUyU
~Make It Real, Dear!~





Saturday, 6 August 2011

~ ALLAH selamatkan mama! :) ~

Hollaaaa! Semalam, (tapi orang Ganu kata maren laaa...) ermmm.. 5 Ogos 2011, birthday my mama yang ke 46.. baru 46.. hehe... muda agi tuuu... huhu... k la... orang doakan semoga mama... panjang umur, murah rezeki, sihat selalu, bebas dari apa2 penyakit... mama pom doa2 kan la orang berjaya di dunia dan akhirat.. yea ma?? and cepat2 dapat menantu sulung... huhu... gatallllllllll!!!!!!!!!!!!!! haha... ermm...

Selamat berpuasa semua!

LOVE,
Misz yUyU
~make it real, dear!~

untuk mama tersayang...
Puan Farizah binti Endut..
I LOVE YOU!

Thursday, 4 August 2011

~ buah cempedak di luar pagar....... ~

Buah cempedak di luar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan,
Saya budak baru belajar,
Kalau salah tolong tunjukkan.

Cewwaahhhh... Berpantun2 plak misz yuyu erk?? Dah la dah kul 2am kOt.. Huhuhu..

K lah.. misz yuyu bukan apa, hanya ingin meminta tunjuk ajar dari peng'experts' bloggers sekalian untuk tunjuk ajar misz yuyu dalam dunia blogging nie.. Misz yuyu memang 0 sangat sal benda2 macam nih! Huhu..
So, that's why mintak tolong orang ajar2 kan... Misz yuyu nak sangat belajar tapi tak taw sape nak ajar..

Memang malu, duk tanya2 orang tapi misz yuyu nak taw and nak belajar... Lagipun bila tengok blog orang lain, perghhh... memang misz yuyu tabik springggg la... Cun sangat! Pandai dyeorang edit.. Tapi blog misz yuyu?? NOTHING! And my followers pom bape kerat jer.. Haduuiiii...

Tpai takper... misz yuyu will keep dOing my best! (Semangat nih!)
InsyaALLAH.... :)

nie BUAH CEMPEDAK yea anak2 mummy... :P

LOVE,
MISZ YUYU
~make it real, dear!~

Tuesday, 2 August 2011

Salam Ramadhan 1432H :)

Assalamualaikum..... :)
Dah masuk bualn Ramadhan kan?? Dah 2 hari umat Islam seluruh dunia menunaikan rukun Islam ke3...
Misz Yuyu harap puasa tahun nie lagi best dari tahun2 sebelom nie... Ermmm.. :)

Amacam?? Terawih, sahur, berbuka... Ok dop?? Hehe... Apa-apa pun misz yuyu nak pesan... :

Bersederhanalah dalam apa-apa keadaan.. Yeala, bila puasa nie, perot lapar kan? Tak makan dari Subuh sampai Maghrib. Memang lapar tapi kita fikir ke saudara2 kita yang di Somalia tu?? Dyeorang tu ada yang mati kebuluran... Tak dop makanan tapi kat kita nie?? Mati sebab terlebih makan! Yea dop?? Kan da yang mati sebab terlebih gual la (diabetes), terlebih garam la, (darah tinggi), macam2 lah! Tpai kat tempat2 dyeorang, tak cukup makanan derrr...... Hari tu misz yuyu ada tengok kat tv masa bantuan makanan sampai kat dyeorang, berebut2 nak dapatkan makanan... Memang kesian sangat!

SO, kita yang ada makanan yang cukup (and maybe terlebih!), bersyukur dan bersederhanalah! Jangan melampaui batas... TUHAN benci kan??  :)

Lapar macam mana pun, sabarlah... Tahan lah... ALLAH sayang orang yang sabar.... :)

By the way.. di kesempatan nie misz yuyu nak ucapkan semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna dan laluilah Ramadhan ini dengan penuh tawaduk dan kesabaran.. Bersederhanalah dalam Ramadhan al-Mubaraq ini!

with love...
misz yuyu.. :)
~make it real, dear!~