Make It Real, Dear! :)

Make It Real, Dear!  :)

Thursday, 18 August 2011

Puasa, Zakat, Raya?! :)

Hye! Assalamualaikum semua ... :) Harap semuanya sihat2 jer dan tekun menjalani ibadah puasa. Ala... Bukan lama pon.. Lagi 12 hari kot.. InsyaALLAH! :)

PUASA
Ok lah... dah 18 hari puasa nie apa cerita?? Takkan lembik lagi kot.. Lebih2 yang dah akil baligh nih! Aduii... Kalau kategori kanak2 ribena tu tak apa la.. Boleh dimaafkan lagi. Nie dah kertu kot... Tak payah la lambik2 lagi.. Selagi badan sihat, akal waras, puasa lah... Jangan banyak dalih. Dan2 jer ada gastrik erk?? Selama nie duk sumbat segala macam makanan, minuman tu boleh plak??? Huissshhh... Tak takut ALLAH ke? Uish.. Tak paham le Misz Yuyu! (>,<)

Jangan la macam tuuu... Kata ISLAM? Mengaku Islam? Dalam IC pon setempek tulis ISLAM? And the most important thing is, kat nama tu ada BIN / BINTI! Alahaiii... Kalau dah nama nya ISLAM, ikut dan hidup la cara Islam. Orang Islam kan ada RUKUN ISLAM?(dan Rukun Iman)
Berpuasa di bulan Ramadhan kan Rukun Islam ke 3? Tol takkkkk??? :)



Ermm... You alls dah bayar zakat ke blom?? Haa... Nie pon penting nih! Orang kata, zakat adalah menyucikan harta... Errmmm.... Kalu gitu, kalau tak bayar zakat, maknanya harta kita tu kotor ker? Uishh... Misz Yuyu tak berani kan komen lebih2 bab agama nie.. Misz Yuyu tulis pun apa yang Misz Yuyu baca dan tahu... Ok...

ZAKAT
Membayar zakat atau fitrah nie pun salah satu Rukun Islam.. Sebagai orang Islam, wajib lah bayar zakat.. Alaa.. Bukan mahal pun.. Tak sampai RM50 kot... Topup boleh jer sampai RM100? Takkan bayar zakat tak mampu?

Zakat nie sebenarnya, nak tolong orang2 yang tak berkemampuan. Hasil pungutan zakat dari anda2 dan kita2 semua, duit zakat tadi akan diagih2 dan disedekah kan kepada fakir2 miskin dan golongan2 yang tak berkemampuan. :)

So, bayar la zakat.... Kita akan dapat tolong saudara seislam kita yang dalam kesusahan. InsyaALLAH! :)


Ok la... Misz Yuyu nak cakap sal raya plak nie.. Ramai yang dah tak sabar kan?? Hehe.. Termasuk Misz Yuyu lah tuuu.. Huhu... Raya Aidilfitri setahun sekali jer.... Sebab tu lah antara kita seronok sangat nak raya kan? 

RAYA
Hari Raya Aidilfitri merupakan hari kemenangan umat Islam setelah sebulan menjalani ibadat puasa dengan penuh keinsafan.  Tapi bila raya, kena pandai manage duit taw?? Jangan membazir!!! Tu perangai syaitan tuuuu.... Misz Yuyu tengok ramai yang bila shopping raya, tak hengat dunia! Semua serba serbi nak beli!
 Ya ALLAH! Mana boleh macam tuuu! Jimat cermat lah sikit... Alasan diaorang senang, raya kan setahun sekali, so pulun la habis habisan! Uishhhh... Sampai macam tu???

Jangan gitu.. Betul, raya memang setahun sekali tapi duit gaji, bonus tu pun dapat sebulan sekali jugak! Huhu.. Manage la duit betul2.... Mungkin hari nie duit kita, harta kita sampai tak habis makan, tapi esok2 mungkin kita plak tak cukup makan! Haaaa... Camner tuh???



XOXO,
Misz YuYu,
~make it real, dear!~ 

No comments:

Post a Comment